Islamic Widget

Saturday, December 31, 2011

::Selamat Tinggal 2011, Ahlan wasahlan 2012::



Assalamualaikum...para sahabat2..=)

Hari ni last day untuk tahun 2011..tika ni Fatihah sedang di minggu std week..hehe, std nyer masih suam2 kuku..kena push lagilah nampaknya. Kerajinan tuu agak kurang cikit akhir sem nii..nak buat camaaner erk??? urmm..k lah.. nak conteng2 pasal tahun baru ni jer. See,,cepatnyer masa berlalu..2011 dah nak tinggalkan kita berapa jam, mimit dan saat lagi...Then, 2012 bakal menjelma...hehehe...Maka dengan ini bertambahla umur kiter satu angka lagii...21 daa...serunuk gak bile pikir sebab rasa daa besaa cikit..Tapi bila pikiq final exam yg tak lepas2 ag nie...Zasss...serunuk tuu terus hilang diragut...hoho!

Ok..flashback balik apa yg dah berlaku dalam hidup saya sepanjang 2011 nii. Hurm..banyak pahit dan manisnya...even rasa cam banyak pahit jaa..hehehe. 2011...banyak bagi pengalaman n mematangkan diri..2011..Kehilangan anggota keluarga buat kali ke-3. Menjadikan number of siblings decrease to 5 now. Hurm..May Allah bless them..Al Fatihah.. 2011...Urmm..juga kehilangan si dia yang merupakan sahabat, penyokong dan penasihat selama 3 tahun..Hanya mampu melihat si dia pergi kepada orang lain dengan senyuman dibibir...=) 2011 juga tercipta satu pengalaman ditipu hidup2 oleh seorang insan..Urmm..tak pernah ditipu sedemikian dalam hidup nii.. Aper pun terima kasih Coz bagi saya pengalaman to be more aware and careful dgn kaum adam.
2011 juga mengajar saya bersikap tabah dan redha...menerima apa yang berlaku dengan senyuman. 2011 juga mendapat sakit yang teruk kat rumah sampai bleeding2 segala bagai.. Alhamdulillah..berkat jagaan dan doa ibu..dan nasihat doktor dapat sembuh=)

Namun, 2011 juga tercipta kenangan2 manis.. Sudah semestinya waktu bersama kawan2 terchenta..bersama meow2 dirumah. Berkongsi suka dan duka.Melancong bersama kakak terchenta...
So, selamat tinggal 2011...selamat tinggal kenangan2 yang harus ditinggalkan.Ahlan wasahlan 2012.... Selamat menghadapi final exam. ^_^

Sunday, December 18, 2011

*""*•.¸❤❤¸.•*"*•.¸❤ ❤¸::PROPOSE::•*""*•.¸❤❤¸.•*"*•.

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•

✰˚ ˛★* CHENTA SAMPAI SYURGA ✰˚ ˛★*

Salam alaike...antum antumna semua....Malam ni nak sharing satu video yang sngt sweett.. ececee..hehe..saya pasti anda akan tersenyum melihatnya. Video ni saya share dari my beloved rumet.. sweet sangat2..sampai kami berdua tersengih jer kat bilik malam ni..hehehe. Almaklumlah dua2 single..masing2 nak kejar chenta selepas kawin.. But honestly, i'm proud with ariff in that video.. so sweet and brave.. and thAt;s what we call a GENTLEMAN OK!! WINK2..SENGIH LAGI..^_^ HEHE.

SPECIAL TO MAY FUTURE ZAUJAN ====> Awak buat lah camtuu jugak..hehhee..tapi buat yang lagi kreatif tauu...saya suke^_^ (wink2..dgn muka tak malunya..Pssttt..xper sebab xkenal lagi kan..kih3)




jum kiter tgk..Zassssssssss

video

Saturday, December 17, 2011

::sharing article::

Salam..malam ni terasa nak buat entry baru..tapi dek kerana letih sangat, saya hanya share satu article yang menarik yg dibaca dari FB kak Iman Danisha.. Hobi saya baca article2 dakwah cmnie..dapat muhasabah diri dan dan pada masa yang sama dapat share dgn kawan2..sharing2 ni pun salah satu jalan dakwah^_^ jum kiter baca! Bak kata prof Ezy renung2kan..selamat beramal!

❤• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ❤•

◕ ‿ ◕✿ KU SERAHKAN CHENTA ◕ ‿ ◕✿

˙·♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥♫♥♥♫♥♫♥
..ALLAH CEMBURU..

¸.•❤ Awak sedang asyik berbalas SMS dengan seseorang yang BUKAN mahram?
¸.•❤ Awak sedang ternanti-nanti PANGGILAN dari si dia?
¸.•❤ Awak sedang MENUNGGU saat-saat dapat bertembung dengan si dia?
¸.•❤ Awak sedang memilih BAJU yang paling MENARIK untuk keluar DATING bersamanya?

Errkkk..jika jawapannya YA, awak sedang membuat Kekasih Agung awak SANGAT CEMBURU....

(¯`*•.¸ Berkata Ibn Qayyim al-Jawziyyah :”Allah swt CEMBURU terhadap HATI HAMBANya yang mengabaikan cinta, harap dan takut kepadaNya, dan ada sesuatu yang LAIN dalam hatinya selain Dia.”¸.•'´ ¯) ♥

Kecemburuan Allah swt langsung tidak menunjukkan KERENDAHAN atau Dia MEMERLUKAN kita. Maha Suci Allah daripada sebarang SIFAT KEKURANGAN. Cemburu Allah ialah TANDA BESARnya cinta Yang Maha Pengasih dan Penyanyang terhadap hambaNya. Dia TIDAK memerlukan kita. Dia tidak luak dengan kelalaian kita. Tidak terjejas TANPA cinta kita.

Dia cemburukan HATI kita yang meletakkan CINTA LAIN lebih AGUNG daripadaNya kerana Dia SAYANGkan kita. Dia tidak mahu kita menempah jalan SENGSARA. Dia menawarkan cinta yang TIDAK pernah mengenal KECEWA. Inilah HAKIKAT CINTA yang Agung..

Renung2kan..Cintailah Dia sebelum mencintai si dia..wallahua'lam.

Monday, December 12, 2011

Petanda demam sudaa datangT_T



Alamak.....dah lama xdemam ni..huhu.Tapi petang ni rasa kesat je nak telan air liur.. kepala dan rase pening wink wink semacam...badan dah seram sejuk..huhu.Kepala dah mula nak rasa bahang..Urmm...mau demamkah saya ni?huhu.. Ya Allah..berikan hambamu ini kekuatan..jap lagi ada olahraga test kat padang.. Lepas nii nak berjuang u ciapkan esemen kajian literatur autisme n ciapkan buku log silat.. Xmau demam kat cinie...saat memerlukan kekuatan nak bergerak sana sini...fatihah sekali demam..mesti tahap profound terus..

Hurm...dah agak dah..ni mesti impact of emotion disorder ni..huhu.Kalau emosi tergangu mesti senang jer nak sakit kan..Ya Rabb..berikanlah aku kekuatan...sakit itu adalah ujian dan penghapus dosa.....

Ok! Smile! Chill ok ^_^ Fighting! Allah always beside you Fatihah..seek for HIM...

:: I'm Bleeding Hard Inside ::

Urmm...Hari ni saya tewas lagi..Jatuh rebah xbermaya....Air mata dah tak tertahan.. hanya biarkan jer mata ni beranak sungai..Ya Allah..ampunilah dosaku kerana menangis kerana seorang adam...Ya Allah..hambamu tidak kuat pada hari ini...benteng kekuatan yang dibina roboh jua. Terasa sangat berat ujian yang menimpa.. Hati rasa pedih teramat.. Petang yang indah saya ketika berbual di chatbox dgn miss A...dy memberitahu ayat berikut..

''Maafkan saya,..H....suka saya" "Situasi kami sama"
" Saya rasa dia ikhlas tunggu saya.. Kami dah lama berkawan.
"Doakan kami yer"

Air mata mengalir tak tertahan... oh,patutlah cepat hati si H berubah...walau sudah 3 tahun berkawan. Patutlah dy tidak dapat terima kata2 maaf saya dulu..dah ada tempat mengadu masalah.. benarlah orang tua berkata..Hati manusia disaat terluka jika ada yang datang menghulurkn tangan akan mudah disambut olehnya dek kerana hati yang sedang sakit. Lalu cepat2 aku ambil naskah tafsir Al-Quran dan membaca bait2 love letters dariNya tersedu sedan. Walau bacaan sekali sekala terhenti dgn esakan..

To MR H UTP ===> Saya doakan yang terbaik untuk awak dan Miss A..
U dont deserve me.. Terima kasih jugak sebab dgn kekecewaan ini buat saya lebih kuat dan ditunjukkan jalan olehNya..

To Miss A ===> Saya tahu awak baik..terima kasih jugak mampu berterus terang.. Jgn pedulikan saya. Go on dgn hal anda berdua.. Ya..sangat cantik caturanNya..kita berada di bumi UPSI yang sama.. Mula berkawan rapat.. Saling saja berkongsi ilmu agama. Jangan risau..saya tidak ada pun perasaan benci apatah lagi marah malah senang berkawan dengan kamu.. Moga kita dapat sentiasa tersenyum ketika bertemu=)

Sunday, December 11, 2011

Usaha dan tawakkal kepadaNya...

Salam alaike...muslimin dan muslimat semua. Kaifahaluka? harap2..dapat dengar semua jawab Alhamdulillah..ana bikhair..hehe. Urmm..dah masuk bulan Disember dah..Kelantan dah masuk musim banjir nii.. Tapi xdapat rasalah musim tengkujuh sebab di Perak ini cuaca still ok. ader panas..ada hujan. Alhamdulillah.. ada lebih kurang 3 minggu lagi sebelum final exam..huhu.. Fatihah syukur sangat sebab dah berjaya mengharungi hari praktikal ujian silat. Sebelum nii takut jugaklah sebab banyak pergerakan buah silat tuu yang memang tak dapat catch up. Tapi after tekun blatih 2 3 hari.. Bulehlah jugak ingat. insyaAllah..kalau kita usaha betul2..Tuhan akan permudahkan. Rasanya banyak benda jugak yang saya rasa susah sangat nak buat sem ni.. Braille..Silat Cekak.. Tapi sentiasa lah ingatkan diri kita dengan satu ayat dari our love letters iaitu:

"Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdo`a): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang yang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma`aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir"."
(Surah Al-Baqarah, 286)

Ayat ini saya pegang sebagai motivasi dalam diri.Setiap kesusahan yang kita terima telah ditentukan OlehNya sebab Allah lebih tahu kemammpuan kita untuk tanggung dan hadapi sesuatu kesusahan @ cabaran. Semakin kuat cabaran tuu semakin kuatlah diri kita=)

Ok, now ade lagi esemen yang kena ciapkan dan test arab n braille yg bakal menyusul minggu hadapan.InsyAllah... akan usaha sehabis mampu.. Rasanya xcukup tidur + letih + pressure tuu dah menjadi lumrah kita sebagai student. Nak senang kena lah susah dulukan.. Tapi dalaam kita sibuk mengejar kuliah, esemen... dan program jgn lupa untuk top4 kan ilmu akhirat. Singahlah ke majlis2 ilmu jika kita kelapangan.. Ok.. sekian sudaa entry kali ini..Sykuran Jazillan buat yang membaca coretan yang tak seberapa ini.. ^_^ wassalam.
P/S: buat warga Upsi Kolez Zaaba n Aminudin Baki, jom sama2 kita ke majlis ilmu malam ni di dewan Kz.. Program PASAQ 2: Ceramah Bertajuk C.I.N.T.A