Islamic Widget

Thursday, July 14, 2011

Cooking time – Butir Nangka

Assalamualaikum………………………..

Welcome to chef Fatihah corner! Heheh. Dengan murah hatinya saya nak kongsi n sharing2 resepi kuih yang I masak gn my mum semalam. Ader kabaikan jugak saya tulis entry nih, nanti xingat resepi leh la rujuk blog kan.haha..bukan aper..penyakit saya nih kan susah nak ingat resepi. Sukatan2 tu semua mane la nak ingat especially lau buat menda tu jarang2 kan.
So, maner2 kakak yang rasa dah nak kawin tu kan.. haa..belajar la buat menda2 kueh tradisional nih. Nanti kang time bulan pose mak mentua cik akak suruh buat kueh..aduhai..malapateka tuu lau tak tau.So, moral of the story kena tau yer nak buat kueh cmaner..baru la nanti mak mentua kakak2 semua saying..ecececeeee….merapu lak pulak..betul la kan..saya xperr…lambat lagi nak kawin..kui3!
Resepi:
- 1 paket besar tepung pulut ( mak saya guna yang made in Thailand, hehe.. yang ader tulisan biru n merah tuu)
- Satu camcam besar tepung gandum
- daun pandan
- santan
- 1 paket kecik halba
- Garam dan gula
- 2 camca tepung beras ( mak saya panggil debu jemoh! Alaa.. yang plastic dy tuu semua ade tulisan siam colur merah)

Cara-cara:
- Ok first, korang semua campak jer tepung pulut tadi dalam aper bekas yang korang rase sesuai la kan, then campur satu camca tepung gandum. Mak cakap nak bagi texture doh tuu kasi lembut cikit.
- Then, amik daun pandan ..erm..korang estimate laa dalam 15 helai gituu.. potong kecik2 dan blend sampai lumat. Blend dengan air tau. Pastu tapis dan amik air pandan tadi campur dengan tepung yang korang dah campak td.hehee..
- Next, uli jer lah tepung tuu sampai jadi doh. Air pandan tuu sukacita diingatkan masukkan slow2 tau. Korang estimate betul air pandan tuu, jangan sampai doh jadi lembik sangat. Kalau x melekat kat tangan kira ok lah..
- Seterusnya, ambik periuk sederhana besar dan masukkan air separuh penuh. Pastuu didihkan dan bila air dah mendidih korang gentel laa doh tadi bentuk butir nangka..haha. I mean bentuk bujur.
- Pastu plup2…campak kat dalam periuk tadi. Biler benda hijau tu timbul korang cedok dengan senduk or sudip letak dalam bekas / mangkuk yang berisi air.
- Lepas dah ciap semua.. tapis butir nangka korang yang colur green tu dengan penapis.
- Benda last sekali kuah dy ok.. masukkan santan dalam periuk..ermm.. mak saya guna sebijik kelapa rasenyer. Hehe..erm..mb setengah kilo santan. Alah.. kalau korang ni jenis spesies yang suka hirup kuah tuu taruk laa santan banyak2. Ape susah nyer…kih3!
- Pastuu campak 3 helai daun pandan, gula dan garam secukup rasa, dan juga biji2 halba tu.
- Masak santan sampai mendidih dan last korang masukkan 2 camca tepung beras untuk memekatkan kuah tu. Eh lupa pulak kat benda hijau tuu.. haa..lepas tuu ape lagi kan. Masukkan butir nangka tadi dalam kuah.
- Taraaaa!!!!!!!!!!! Ciap dihidang. Senangkan,selamat mencuba =)

No comments:

Post a Comment